Започнал своята кариера през 1990 година, Маурицио Сари е минал през доста малки италиански отбори преди през октомври 2006 да се прочуе като наследник на Антонио Конте начело на тима от Серия Б, Арецо.

Тогава нещата не сработват и отборът изпада в по-долното ниво въпреки че през март 2007 година Конте бива върнат на чело на тима.

Не сполучлив като играч, Сари работи като търговец с валути към банка Тоскана. Работата му свързана с пътувания до финансовите центрове на Европа, включително и Лондон. Тази му работа никак не подхождала в неговите очи, така както работа свързана с футбол.

Той е почасов треньор, скачайки от град в град из Тоскана. Голямо влияние върху него има и Ариго Саки, чийто Милан Сари изучава из основи.

Историите на двамата са подобни, след като преди да стане треньор Саки работи в компания за производство на обувки, което му позволявало да пътува и да гледа своя любим Аякс, преди да захвърли всичко и да стане треньор.

„Не е нужно да си бил кон, за да станеш жокей“, казва Саки.

Така стигаме до 2001 година, Италия тъкмо се готви да влезе в еврозоната, което намали нуждата от хора като Сари в банките. Това е последният мотив, от който Сари има нужда, за да захвърли добре платената си работа и да стане професионален треньор.

За разлика от Саки, който поема Милан на на 41 години, или Конте, който на 40 застава начело на Аталанта, Сари трябва да дочака до 55 години преди да поеме отбор от Серия А, стигайки до там по трудния начин.

Още нещо, което забави развитието на Сари е и нетърпението, което съществува в италианския футбол. Дълго време Маурицио остава не разбран, точно както и всеки революционер преди него.

А какво може да очаква Челси от новия си наставник?

Един от най-големите фенове на Сари е не кой да е, а мениджърът на Манчестър Сити – Пеп Гуардиола. Това си пролича най-силно, когато „гражданите“ играха с Наполи в Шампионската лига миналата година, когато испанецът бе призовал феновете на английския тим да присъстват на „Етихад“, защото ще видят много интересен и различен футбол.

На треньорска конференция миналата година в Рио де Жанейро бившият наставник на Милан, Рома, Ювентус и Англия – Фабио Капело призова, своите южноамерикански колеги да дойдат в Европа и да изучат методите на Сари.

„На всеки 20 години във футбола има иновации. Първо бе Аякс, след това Милан на Саки, след него Гуардиола, който малко приспа играта. За щастие обаче, Сари я събужда и прави много по-интересна.“

Накратко, Сари ще донесе нова динамика в Челси, а и на английския футбол като цяло.

Как ще се сработят Сари и Челси?

Точно както Конте промени английския футбол от тактическа гледна точка. Челси може да очаква смяна на един уникален стил, доста по-различен. Разликата между Конте и Сари е огромна, но играчите могат да очакват същото внимание към детайлите.

Халфът на Уотфорд, Натаниел Чалоба, който прекара един сезон под наем в Наполи, не можеше да повярва колко време се отделяше на тъчовете.

„Никога не бях тренирал толкова много тъчове. Те имаха 10 различни сигнала как да се изпълни и накрая на първия ден ми дадоха лист хартия, на който бяха описани всички схеми само за тъч.“

А представете си колко схеми за корнери и преки свободни ще да има в главата на Сари.

Каквото и да стане, феновете на Челси със сигурност ще гледат един много вълнуващ футбол през идния сезон.