През последните месеци Жозе Моуриньо води сериозна война срещу Футболната асоциация на Англия. Много хора обвиняват португалеца, че по този начин се стреми да оказва натиск върху асоциацията и се опитва да спечели позитиви за Челси. Три месеца преди края на сезона Моуриньо определено отстъпва в битката или най-малко не успява да изкара така желаните позитиви, към които се стреми. Не само това, но Специалния и неговите играчи попадат сериозно под удара в последните седмици, а това може да се окаже решаващо в борбата за титлата в Премиършип. В това си поведение Жозе Моуриньо е сравняван с легендарния сър Алекс Фъргюсън, но шотландецът успяваше в битките си срещу ФА и не случайно Манчестър Юнайтед имаше сериозен съдийски комфорт по негово време. Специалния е доста далеч от постигането на подобни резултати.

Войната между Моуриньо и ФА със сигурност ще продължи до края на сезона или поне докато не стане окончателно ясен шампионът в Премиършип. Това е гарантирано. Самият мениджър на Челси даде ясно да се разбере, че войната ще се води буквално до последния кръг. След равенството с Бърнли той заяви: "Ако тази история, която започна преди няколко месеца, свърши днес и ни оставаха 12 мача до края, с 5 точки преднина, бих ви гарантирал, че ще сме шампиони. Но не знам дали историята свършва тук или ни очаква още. Радвам се, че не съм от глупавите и ми стана ясно какво ни чака още преди два месеца."

Жозе Моуриньо не смята да отстъпва от своята теза, че срещу отбора на Челси има кампания. Португалецът е на мнение, че негови колеги начело на други отбори, анализатори и коментатори водят кампания срещу водения от него отбор, твърдейки, че играчите на „сините” от Лондон постоянно симулират. Така съдиите се страхували да отсъждат дузпи, а в същото време вдигат картони за симулации и ги санкционират по-строго при извършени нарушения.

В края на миналия месец Диего Коща изгърмя с наказание за три мача, което бе напълно заслужено. Сега наред е Неманя Матич, който също ще почива три двубоя. Все основни играчи от състава на Моуриньо, който не разполага с толкова дълга скамейка.

Моуриньо няма как да спечели симпатии с поведението си, но задачата на Специалния е именно това, да брани каузата на Челси с всички сили. Напълно разбираемо е той да е любимец на феновете на Челси и да е отричан и презиран от привържениците на другите отбори. Жозе е непримирим характер, който трудно изживява пораженията.

Жозе Моуриньо има своите аргументи в битката срещу ФА и те не са никак маловажни, защото костваха доста точки на Челси. Последната, изключително спорна ситуация, бе в мача на Челси срещу Бърнли на „Стамфорд Бридж“ от 26-я кръг на Премиършип. Неманя Матич напълно резонно бе изгонен с директен червен картон от съдията Мартин Аткинсън, след като бутна и потърси саморазправа с Ашли Барнс, който му влезе изключително грубо с бутоните напред. Незнайно защо обаче Барнс не бе изгонен от Аткинсън и по този начин „сините“ от Лондон останаха с човек по-малко на терена, което повлия на крайния резултат на срещата.

 

Преди няколко дни Моуриньо отново захапа Футболната асоциация и постави под въпрос критериите й при даването на наказания, като претендира, че Робин ван Перси е трябвало да бъде изгонен в мача с Уест Хем или поне наказан по видеозапис. Във въпросния мач Ван Перси умишлено удари с лакът Джеймс Томкинс. „Ако беше играч от моя отбор щеше да бъде различно. Миналия сезон стана същото, когато Рамирес бе наказан за удар с лакът. Положението бе абсолютно същото. Когато обаче футболист на Ман Сити ритне противник от Норич, лежащ на земята, нищо не се случва”, сподели Специалния, имайки предвид инцидент между Яя Туре и Рики ван Волфсвинкел.

Най-фаулираният футболист във Висшлата лига е Еден Азар, а това дава допълнителни козове в тезата на Жозе Моуриньо. Специалния не пропуска всяка една възможност да защитава своята звезда. Срещу белгиеца се извършват около 10 нарушения средно на мач. Разбира се Жозе не пропусна да го защити и да каже: „Хората в тази страна обожават футбола, трябва да обичат играч като Еден. Ако футболистите продължават с грубата игра срещу него, а съдиите не го подкрепят, то скоро ние няма да разполагаме с неговите услуги.“

Играчите на Челси са обвинявани непрекъснато в симулации и просене на дузпи, но темата бе сериозно преекспонирана и в мачовете на отбора през последните три месеца неоспорими ситуации бяха подминавани от арбитрите.

Жозе Моуриньо не е луд, а войната с Футболната асоциация навлиза във финалната си фаза, което означава, че напрежението нараства и всичко може да се очаква. Ако Челси загуби тяга, то избухването на Специалния ще бъде неизбежно.