Челси започна слабо сезона в Премиършип. В това няма никакво съмнение. Шампионът на Англия е разколебан и демонстрира неубедителна игра не само в петте официални мача, но и в двубоите от подготовката. Лондончани имат само една победа, което е изненадващо, като се има предвид по какъв начин воденият от Жозе Моуриньо отбор стана шампион през изминалия сезон. Сега ситуацията в тима е коренно различна. Челси изглежда много лесно разгадаем за своите съперници, а причините за това се крият в няколко факта.

Еден Азар и Франсеск Фабрегас не са във форма. Това бяха двата мотора на отбора през миналия сезон. Белгиецът впечатляващо задържа едно много високо ниво на игра почти през цялата минала кампания. Фабрегас стартира силно, а след декември, типично в свой стил заляза. И двамата в момента са много далече от най-добрите си игри. Без тях халфовата линия на Челси не е същата.

„Сините“ от „Стамфорд Бридж“ демонстрират много колеблива игра в защита. Допускат много голове, което не е типично за тях. Беше ясно, че рано или късно Челси ще изпита сериозни трудности в намирането на заместник на Джон Тери. Е, моментът изглежда настъпи. След като през миналия сезон капитанът взе участие във всичките 38 мача от Висшата лига, той сега се намира в дупка, а тези около него не са готови да го заместят достойно. До силния Тери, и Кейхил, и Зума, и Иванович и Аспиликуета, изглеждат по един начин. Когато трябва да изпъкнат на преден план, не са толкова убедителни и сигурни. Не е случаен фактът, че Жозе Моуриньо толкова много искаше да привлече Джон Стоунс от Евертън. Младокът можеше да запълни пробойните, които зейнаха в началото на сезона, но до негов трансфер не се стигна. За сметка на това, Челси доста нехарактерно се насочи към по-неизвестни играчи, които буквално са взети „на пожар“. Дали обаче имат класата да играят за Челси?

Челси стартира много силно миналия сезон, а след януари имаше спад в играта на тима, въпреки че отборът успя да удържи по категоричен начин първото място във Висшата лига, но за сметка на това, лондончани жертваха Шампионска лига с рано отпадане от Пари Сен Жермен.

Дали през новия сезон Жозе Моуриньо не е променил плановете и целите си? Дали Челси няма да намери формата си в края на годината и още повече в началото на февруари?

Трите загуби на старта на сезона в Премиършип не са нещо фатално за Челси., все пак се намира едва в началото на дългия маратон. Притеснителното е начинът, по който „сините“ се представят. В играта на Челси липсва разнообразието, липсва идеята, липсва скоростта, а и Еден Азар не е в най-добрата си форма, за да може да реши всеки един мач.

Шампионатът е дълъг, но ако проблемите на Челси в първенството се задълбочат, то това може да предначертае сезона на тима. На всички е ясно, че амбициите на Жозе Моуриньо са свързани с Шампионска лига. Португалецът не крие това, още повече, след като успя да спечели по толкова категоричен начин титлата в Премиършип през изминалата кампания. Моуриньо иска да донесе големия трофей от Шампионска лига за втори път на „Стамфорд Бридж“. За никого няма да е изненада, ако Челси се концентрира в този турнир през сезона.

Все още е рано да се правят кардинални заключения, но началото показва, че Челси е лесно разгадаем. Жозе Моуриньо е наред да направи своя ход и да върне блясъка в играта на Челси.