Преди няколко дни на „Емирейтс“, феновете на Арсенал скандираха по адрес на техния съперник: „Скучен, скучен, Челси!“

Челси е новият шампион във Висшата лига, колкото и скучен да им се струва на някои. Челси зае първото място в края на август и не го пусна. Това може да се оприличи като тотална доминация от страна на водения отбор от Жозе Моуриньо. Челси спечели отново титлата след петгодишна пауза. Жозе Моуриньо не успя миналата година, но тази отново е на върха в Премиършип. Португалецът изпипа максимално точно абсолютно всеки един детайл през сезона в английското първенство. Специалния знаеше много добре кога може да си позволи да върне леко интригата в шампионата, но в нито един момент лидерството на Челси не бе поставено под сериозно напрежение.

Челси не изпусна първото място от 30 август 2014 година. Отборът заема първата позиция в класирането на Висшата лига вече 253 дни. Манчестър Юнайтед в момента държи рекорда за най-много дни на първо място в класирането. „Червените дяволи“ задържаха първата позиция 262 дни през сезон 1993/94. В края на настоящия сезон Челси ще постави нов рекорд от 274 дни, без да бъде свален от първото място в Премиършип.

Челси спечели по изключително убедителен начин шампионското отличие в Англия. Лондончани нямат загуба от преките си конкуренти, които бяха замесени в битката за първото място във Висшата лига. „Сините“ от „Стамфорд Бридж“ са обвинявани в скучна игра, но в същност, Жозе Моуриньо за пореден път показа своя „зъл“ гений в най-важните мачове. Португалският специалист за пореден път демонстрира тънкостите в занаята. Той имаше много проблеми в нападение преди мача срещу Арсенал и в крайна сметка излезе без нападател. Равенството на „Емирейтс“ бе напълно достатъчно за Челси и отборът го постигна без да среща кой знае какви затруднения. Специалността на Моуриньо до голяма степен се състои именно в това, че мениджърът на Челси знае какъв резултат му трябва от всеки един мач и умее да го постигне. Жозе е голям тактик и в това няма никакъв спор. Той много добре нагажда водения от него отбор спрямо съперника. Португалецът не крие слабостите на своя отбор и изобщо не се притеснява да пусне централен защитник (Курт Зума) в ролята на дефанзивен халф и по този начин да уплътни постъпите към отбраната. Срещата на „Стамфорд Бридж“ между Челси и Манчестър Юнайтед също бе оприличена като скучна. Преди този сблъсък всички сочеха „червените дяволи“ на Луис ван Гаал като фаворити. Юнайтед се намираше в чудесна серия, а евентуален успех щеше да върне отбора в борбата за титлата, а интригата да се заплете. Челси нанесе единствения удар в мача след една перфектно изградена контраатака, която бе завършена от Еден Азар. Именно белгиецът е футболистът, който заслужава да бъде отличен в състава на Моуриньо. Азар има най-голяма заслуга за спечелената титла с оглед постоянната си игра през целия сезон. 24-годишният футболист продължи да дърпа отбора и през новата календарна година, докато при някои от неговите съотборници като Франсеск Фабрегас например се почувства видим спад в представянето.

За някои, Челси е скучен, но отборът от „Стамфорд Бридж“ най-добре може да бъде описан с думата – прагматичен. В много мачове през сезона Челси се нуждаеше само от един точен удар във вратата, за да спечели трите точки. Последният такъв случай бе на „Лофтъс Роуд“, когато Франсеск Фабрегас нанесе решаващия удар в 88-та минута и отбеляза победното попадение в двубоя срещу Куинс Парк Рейнджърс. „Сините“ спечелиха много срещи по сходен начин – в последните секунди или с минимален брой точни удари в очертанията на съперниковата врата. В тези мачове Челси изкова титлата в Премиърпиш. Воденият от Жозе Моуриньо отбор демонстрира убийствена ефективност.

В началото на всеки един сезон отборите са амбицирани да спечелят титла или купа. Челси стана шампион, а освен това взе и купата на Лигата. Както гласи поговорката, победителите не ги съдят. Челси спечели достатъчно точки, за да стане шампион на Англия, три кръга преди края на сезона.

Жозе Моуриньо обяви, че изгражда проект, който да бъде фактор в английския футбол през следващите 10 години. Специалния до този момент се възползва по чудесен начин от „финансовия феърплей“ въведен от ФИФА. Освен всичко това, Челси изгради силна академия, от която излизат едни от най-големите таланти в европейския футбол. Не е случаен успехът на „сините“ в младежката Шампионска лига. Друг е въпросът дали момчетата, които успяха да спечелят този трофей ще успеят да пробият в първия отбор на Челси. Едно е ясно, Моуриньо все по-често ще трябва да се обръща към академията, защото лондончани разполагат с едни от най-добрите таланти, а и съвременните тендеции във футбола налагат това.

В историята на Висшата лига Челси четири пъти е водач в класирането по Коледа (през сезоните 2004/05, 2005/06, 2009/10 и 2014/15) и винаги успява да триумфира с титлата. Това е петото шампионско отличие в историята на Челси, след тези през сезон 1954/55, 2004/05, 2005/06 и 2009/10.

„Скучен, скучен“, но Челси, спечели титлата в Премиършип по най-категоричния начин!