Вторият период на „управление“ на Жозе Моуриньо, на „Стамфорд Бридж“ приключи. Собственикът Роман Абрамович реши само седем месеца след шампионския сезон да се раздели със Специалния. Двамата слагат край на взаимоотношенията си за втори път, в рамките на по-малко от десет години. Любопитното е, че нещата до голяма степен се повтарят, въпреки че руският милиардер, този път демонстрира много по-голямо търпение, в сравнение с предния.

Моуриньо остава завинаги в историята на Челси. Той е мениджърът, който промени статута на „сините“ от Лондон и ги вкара сред големите. Португалецът превърна Челси в претендент за трофеите. Специалния изгради шампионския облик на „Стамфорд Бридж“ през първия си период начело на отбора и успя да повтори упражнението няколко години по-късно. Този път раздялата изглежда завинаги. Точно в този момент мостовете между Челси и Жозе Моуриньо изглеждат напълно изгорени и никой не вярва, че един ден специалистът от Сетубал отново може да се озове на „Стамфорд Бридж“.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS


Няма как да не му се признае на Моуриньо, че пренаписа историята на Челси. Той остава с големи букви в летописите на лондонския клуб. Раздялата между клуба и Моуриньо и думите, с които бе изпратен Специалния не са случайни: „Трите титли, ФА Къп, Къмюнити шийлд и трите Купи на Лигата през двата му престоя го правят най-успешния мениджър в 110-годишната история на клуба. Клубът иска да подчертае, че Жозе ни оставя в добра ситуация и винаги ще остане обичан, уважаван и голяма фигура в Челси“. Само преди три години Жозе се завърна в Челси и обяви, че е „Щастливия“. През миналия сезон той наистина изглеждаше такъв. Челси разби конкуренцията, но Моуриньо и футболистите му, като че ли останаха в миналото, а настоящето ги завари неподготвени. Синдромът на „третия сезон“ отново „изяде главата“ на португалския специалист. Така стана в Реал Мадрид, в Челси бяха още по-нетърпеливи към него. Жозе Моуриньо е орисан да се проваля с гръм и трясък в отборите, където започва трети сезон и това правило се повтори на „Стамфорд Бридж“. Специалния развали атмосферата в съблекалнята, изпусна формата на най-важните си играчи и се провали там, където по принцип е най-силен – в защита. От началото на сезона едно от най-слабите звена на отбора е отбраната. Тимът в дефанзивен план изглеждаше като френско сирене – пълно с пробойни. Само до преди месеци Моуриньо сравняваше Еден Азар с Лионел Меси и Кристиано Роналдо. От началото на новата кампания, белгиецът е в нечувано слаба форма. Жозе Моуриньо се скара с лекарката Ева Карнейро и това, може би се оказа причина за неговата катастрофа или малкото камъче, което обърна колата. Водещите футболисти на лондонския отбор се намират в изключително слаба форма.

Жозе Моуриньо вече е част от историята, а бъдещето му не изглежда никак ясно. Със сигурност към момента завръщане на „Стамфорд Бридж“ и трети период начело на Челси изглежда немислим.

Сега на преден план излиза въпросът за заместника на Специалния. Задачата на неговия наследник се очертава да бъде много трудна. Той ще трябва да изведе Челси от тежката ситуация, в която отборът се намира. По всичко изглежда, че Роман Абрамович ще се спре на временен вариант за мениджър на тима. Фаворитите са Гуус Хидинк и Хуанде Рамос. Много по-сериозното предизвикателство изглежда ще бъде оставено за следващата кампания, когато отборът почти сигурно няма да играе нито в Шампионска лига, нито в европейските клубни турнири. Новият мениджър ще трябва да направи изначални промени. За мениджърския пост на „Стамфорд Бридж“ усилено се спряга името на Хосеп Гуардиола. Той научи добре немски и изглежда пътят му в Байерн Мюнхен изтича. Бившият треньор на Барселона владее английски и няма да има проблеми в Премиършип. Той изглежда като перфектният вариант за нов мениджър на Челси. Пеп се познава отлично с играчи като Педро Родригес, Франсеск Фабрегас и Сесар Аспиликуета. На неговия стил на игра ще паснат чудесно футболисти като Уилиан, Оскар, Рамирес, Еден Азар и Неманя Матич. Освен това, Челси в момента разполага с огромен потенциал в школата си, а Гуардиола обича да дава път на млади таланти и да ги доразвива. Все още изглежда рано да говорим за постоянен мениджър в Челси. Краят на Специалния на „Стамфорд Бридж“ е логично да доведе до ново начало, но за кого?