Челси е в криза, в каквато клубът не се е намирал от 80-те години на миналия век. Лондончани се намират в много незавидно положение, а загубите от Стоук Сити и Ливърпул, в рамките само на пет дни засилиха още повече напрежението на „Стамфорд Бридж“. Спекулациите относно бъдещето на Жозе Моуриньо не спират. Нормално е цялата отговорност да е на плещите на португалеца. Дали времето на Специалния в Челси изтече или точно той е човекът, който ще изкара отбора от кризата?

Специалния е изправен пред едно истинско предизвикателство. Наскоро той поднови договора си с Челси до 2019 година. Тогава португалецът заяви, че „ако клубът е щастлив, и той е щастлив“. В момента на „Стамфорд Бридж“ няма как да са щастливи, защото Челси не изглежда на себе си, а само преди пет месеца „сините“ бяха на върха, след като спечелиха по безапелационен начин титлата в Премиършип. През лятото обаче бяха допуснати грешки, които доведоха до там, че в момента Челси по-скоро трябва да мисли за своето оцеляване във Висшата лига, отколкото за място в топ 4.

Началото на защитата на шампионската титла е повече от кошмарно и върна на дневен ред тезата за „синдрома на третия сезон” при Моуриньо. Той гради постепенно отборите си до апотеоз в края на втория сезон работа, след което следва спад. Въпросът е, че този път спадът е най-забележителният досега, повече дори от този в третия сезон в Мадрид. Контрастът от радостта на „Стамфорд Бридж“ на 3 май, когато Челси вдигна шампионската титла и сега, е лесно забележим.

Лятото мина твърде небрежно за Челси. Жозе Моуриньо нито успя да направи добра подготовка, нито да подсили отбора си с необходимите нови попълнения. На всички бяха ясни желаните нови играчи от португалския мениджър, които обаче в крайна сметка не пристигнаха на „Стамфорд Бридж“. За първи път от доста време насам Челси не бе активен на трансферния пазар, не извади големите пари. Ще видим в следващите години дали това няма да стане практика за клуба, тъй като сега основната цел пред Роман Абрамович изглежда е реконструкцията на стадиона, което ще струва скъпо дори на руския милиардер. В същото време предсезонната подготовка на Челси бе потресаващо слаба. Лондончани не записаха нито един успех в контролите в редовното време. Още тогава светна червената лапичка за „сините“. Загубата от Арсенал за „Къмюнити Шийлд“ още повече сгъсти облаците над „Стамфорд Бридж“. Причината не бе толкова загубата на трофея, колкото слабата игра демонстрирана от тима. Слабото представяне на Челси до този момент от сезона само затвърждава мнението за проблемите в третия сезон на Моуриньо. Нито един от основните играчи на Челси не се намира в добра форма, за да може да поведе отбора. Защитата е потресаваща, а трябва да се има предвид, че това е едно от основните оръжия на Специалния. Отбраната винаги е стояла в основата на стила на игра на португалеца. Еден Азар бе определен за най-добър играч на Премиършип. Някои анализатори дори го сравняваха с Лионел Меси и Кристиано Роналдо. Белгиецът сега може да бъде награден със „Златна малинка“.

Загубата от Ливърпул на „Стамфорд Бридж“ дойде съвсем резонно. Жозе Моуриньо попадна в капана на своя колега Юрген Клоп. Челси стартира обещаващо, но завърши трагично. Преди по-малко от две години по подобен начин Моуриньо лиши Ливърпул от титлата. Тогава в капана на Специалния падна Брендън Роджърс. Сега Жозе получи своя тежък урок. Впрочем, германецът често се оказва в ролята на екзекутор на португалеца. Така стана и в срещата им от Шампионската лига, когато Клоп бе начело на Борусия Дортмунд, а Моуриньо на Реал Мадрид.

След загубата от Ливърпул, Жозе Моуриньо заяви, че това не е последният му мач начело на Челси. Дали обаче Специалния вярва истински в думите, които изрече? Последната дума все пак е на Роман Абрамович. Нищо чудно руският милиардер да повтори стореното от първия етап на сътрудничеството между двамата, този път година по-рано, за да покаже, че си е научил урока.

Най-важният въпрос, на който Абрамович обаче трябва да си отговори е дали има по-добър вариант от Моуриньо в момента. Дали руснакът е готов с нов по-добър мениджър за Челси, който да изведе отбора от кризата, в която се намира? Защото иначе евентуалното уволнение на Специалния може да срине още повече отбора. Дали времето на Специалния в Челси изтече? Това със сигурност знае само и единствено Роман Абрамович.

Жозе Моуриньо е велик мениджър, който е постигнал много в своята кариера. Сега той попадна в ново предизвикателство – да изведе Челси от кризата, в която се намира. По принцип сме свикнали водените от португалеца отбори да се борят за отличията. Обикновено, когато даден тим не върви, то Специалния или бързо е уволняван, или си подава оставката и напуска. Ако Жозе Моуриньо напусне сега Челси, той може да не се върне повече на „Стамфорд Бридж“. Само преди няколко месеца ситуацията бе коренно различна и португалецът обяви намерението си да остане дълго време начело на Челси. Футболът е достатъчно динамичен и всичко се променя само за дни, дори не седмици.

Дали Моуриньо е човекът, който ще извърви пътя с Челси или Роман Абрамович има други планове и е готов с новото име? Със сигурност ако има мениджъри, които са способни да измъкнат даден отбор от подобна ситуация, то Жозе Моуриньо е един от тях.