Демба Ба вече година и четири месеца е част от отбора на Челси. Това определено не е най-добрият период в кариерата на сенегалския нападател. Докато бе играч на Нюкасъл, той вкарваше много по-често в сравнение с периода му на „Стамфорд Бридж”. Причините за това със сигурност са много. В Нюкасъл той бе в центъра на вниманието, докато в Челси не е така. При „свраките” той бе неизменен титуляр и едва ли подреждането на състава започваше от Демба Ба. В Челси той много по-трудно намира място на терена, дори като резерва, да не говорим за титулярно място. През последния месец обаче, Ба загатна, че има място в състава на „сините”. Сенегалецът не е нито първи, нито втори избор на мениджъра Жозе Моуриньо, но с игрита си в последните мачове се справя по-добре от Фернандо Торес и Самуел Ето’о, който често страда от травми.

На фона на коментарите на Жозе Моуриньо, че няма истински нападатели, Демба Ба показа в последните мачове, че не е получил достатъчно шансове през сезона. Фактите доказват това. Той има участие в 27 мача на Челси във всички турнири. Едва в пет двубоя започва като титуляр – 4 от Премиършип и 1 в Шампионската лига. В 22 мача Демба Ба е резерва, като в повечето случаи влиза в игра за последните 10-15 минути. Въпреки, че бе пренебрегван през по-голямата част от сезона, той е на път да се превърне в героя за Челси, стига Моуриньо да му гласува доверие.

Демба Ба е на път да се превърне в златното момче на Специалния точно на време, когато Моуриньо има най-голяма нужда от него. Нападателят вкара три изключително решаващи попадения в рамките на 20 дни. Той на практика класира Челси за полуфиналите на Шампионската лига с гола си за 2:0 срещу Пари Сен Жермен, в четвъртфиналния мач реванш от турнира. След края на двубоя Демба Ба бе много откровен: "Не търся реванш, не става дума за това. Може би Моуриньо не разполага с нападатели, които да бъдат по негов вкус, но аз знам, че имаме трима страхотни нападатели, които много клубове биха искали да имат. Цял ден Еден Азар ми казваше "Тази вечер е твоят миг!"

Сенегалецът донесе победата на Челси с 1:0 при гостуването на Суонси от 34-я кръг на Премиършип. Ба вкара и много важния първи гол във вратата на Ливърпул при победата на Челси с 2:0 на „Анфийлд”, което до някаква степен върна „сините” в борбата за титлата в Англия. Срещу Ливърпул, 28-годишният футболист имаше много неточности в отиграванията си, за което бе доста критикуван, но това също е обяснимо с по-спорадичните изяви на нападателя.

Демба Ба има значително по-малко участие в мачовете на Челси през сезона в сравнение с Фернандо Торес и Самуел Ето’о. В същото време статистиката показва, че показателите на сенегалеца са по-добри от тези на Торес, докато Ето’о има много малко предимство пред Ба.

До края на сезона за Челси остават още 3 или 4 мача. Може би това са последните мачове на Демба Ба с екипа на „сините”, с оглед факта, че Жозе Моуриньо иска да подсили състава си минимум с един нов нападател през летния трансферен прозорец. Бъдещето на сенегелца на „Стамфорд Бридж” е неясно, но той използва шанса, който му се дава в последните двубои от кампанията по най-добрия начин. Само с голове и то решаващи, Демба Ба може да докаже, че мястото му е в Челси и дори да се превърне в златното момче на Специалния.