Бившият наставник на Англия Свен-Горан Ериксон разкри, че лично той насърчил Роман Абрамович да купи Челси вместо Тотнъм през 2003 г. Ериксон убедил руснака, че ще бъде по-успешен в западен Лондон, тъй като щяло да му се наложи да промени целия отбор на "шпорите", за да спечели трофеи с тях.

Любопитното е, че шведът е объркал руския милиардер за шофьор при тяхната първа среща през 2003 г., месеци преди да стане собственик на „Блус“.

Ериксон припомни първата си среща в интервю за „Таймс“.

"Срещнахме се в едно лондонско казино. Когато влязох, там стояха трима мъже. Единият беше подходящо облечен, другият горе-долу, а третият... реших, че третият е шофьорът. Но това беше Роман."

"Той искаше да купи футболен клуб от Москва, затова отидохме в Москва за три дни. Видяхме всички клубове и му препоръчах Динамо. Те имаха най-добрите съоръжения."

"После отидох на почивка и неговата "дясна ръка" ми се обади по телефона, за да ми съобщи, че Роман променил решението си и вече иска да купи клуб в Лондон."

"Тотнъм или Челси?", попитах. "Какво иска да прави?" Той каза, че иска да печели. Съответно аз отвърнах, че е по-добре да купи Челси, защото ще трябва да смени само половината играчи, а Тотнъм се нуждае от пълна промяна."

Двамата са добри приятели и до днес, а за 16-е години от Ерата Абрамович Челси спечели точно 16 големи трофея, включително пет титли на Висшата лига.

За същото време Тотнъм завоюва един трофей, вдигайки Купата на лигата през 2008 година.