Агентът на Димитър Бербатов Емил Данчев даде обшитно интервю за предаването на DIEMA SPORT "Домът на футбол", в което засегне всички ключови теми около дългогодишната съвместна работа на двамата. Данчев акцентира върху качествата, които са помогнали на Бербатов да достигне тези висини в кариерата си, както и объсди някои любопитни подробности около преговорите с големи клубове по време на кариерата си. Не на последно агентът сподели и защо големият български голмайстор не пожела да се завърне в българското първенство към края на кариерата си, като засегна и темата за оттеглянето от националния отбор на стрелеца. 

„Въпреки че бях подготвен за оттеглянето на Бербатов всяка раздяла е една малка смърт. В дните след като той го обяви нахлуха спомени в главата ми, така че го приех с известно съжаление, разбира се. Отзвукът е признание за мен, със сигурност. Работил съм с над 350 футболисти в кариерата ми, но той беше специален. Това вероятно ще бъде върха на кариерата ми като футболен агент“, коментира Данчев.

„Бербатов имаше невероятен талант, още от малък. Също така огромния обем работа, която вършеше всеки ден. Не на последно място, интелектът и манталитетът му бяха ключови“.

„В България винаги има за и против. Това е нормален елемент на демокрацията. Той подготвяше момента на оттеглянето отдавна, но за него беше трудно да изрече тези думи дълго време“.

„Бербатов даде доста примери за реалностите в България, а след 20 години в чужда среда той не беше готов да се върне в българската действителност. Средата в българския футбол не винаги е професионална или задоволителна. Аз съм има много футболисти, но никога не съм чувал някой да минава през детектор на лъжата, както в Ботев Пловдив“.

„Когато подписахме с Тотнъм получих обаждането от Манчестър Юнайтед и разговаряхме известно време. Юнайтед потвърди за интереса си, но те помолиха да изчакаме известно време, за да решат свой вътрешен проблем. Ние благодарихме за интереса, но сделката с Тотнъм вече беше във завършена фаза. Още тогава обаче той имаше възможност за Манчестър Юнайтед на масата. В последствие за късмет на Бербатов нещата се развиха по страхотен начин и той се оказа на „Олд Трафорд“.

„Постигането на връзка играч мениджър е дълъг процес. Водещото е доверието. Ние успяхме постепенно да изградим това доверие и то съществува и до ден днешен, безпрекословно“.

„Преди да подпише с Фулъм бяхме тръгнали да говорим с италиански клуб. На летището ми се обадиха от Ювентус. Започнахме преговори, те направиха оферти и това беше голяма дилема за Бербатов. От една страна стояха Ювентус и Фиорентина, от друга страна, вече бях говорил с Мартин Йол и Фулъм. В един момент звъннах на Йол и му казах, че само той може да наклони везните във полза на Фулъм. В тези преговори нашето доверие беше потвърдено. Отказахме офертата на Юве, върнахме се в Лондон и подписахме с Фулъм“.

„Имаше вариант за връщане в Тотнъм. Даниел Леви обаче не даваше отговор, а времето ни притискаше. Той ми се обади все пак, когато сделакта с Фулъм беше на приключване. Моят отговор, разбира се съгласуван с Димитър, беше, че понякога и най-добрите играчи на покер правят грешки. Това беше“.

„От една страна, неговият начин на мислене беше, че той трябва да се подобрява, за да може да дойдат и парите. Това е дълга тема, но повечето играчи в България и не само водещо е какви пари биха получили и какъв би бил договора им. Това не е най-добрата философия и начин на мислене“.

„В България думата агент не е най-долюбваната от ръководителите на клубовете. Ние обаче сме донесли невероятен брой финанси за българските отбори“.

На Бербатов му се играеше в националния отбор. В случая обаче той прояви воля и чувство за достойнство. Това също беше важен етап в неговото развитие като личност“.

„Неговата следващата дейност ще бъде свързана с футбола. Той завърши в НСА и сега завършва спортен мениджмънт. Той ще бъде замесен във футболното ежедневие“.

„Всички търсим следващия Димитър Бербатов. Това става все по-сложно, защото времената се промениха. Не искам да казвам кои са по-добри и кои по-лоши. Ценностната система беше друга в нацията и това им помогна да покорят върховете в световния футбол. Заедно с демокрацията обаче в голяма степен тези ценности изчезнаха сред младите хора. По този начин те не мога да се развиват и да постигат мечтите си“, завърши Данчев.