12 март 2016 година. Преди по-малко от седмица. На спортния комплекс в „Царско село” се игра дерби, което скоро може и да няма на елитно ниво. Юношите на ЦСКА до 19 години срещу връстниците им от Левски. Последният такъв сблъсък за момчетата, водени от Методи Деянов и Йордан Петков, преди да дойде тяхното време в мъжкия футбол. Защото всеки от тях ще трябва да се оглежда за подобни опции през лятото. Треньорите на „сините” и „червените” в групата на родените през 1997 г.. както и колегите им от Славия и Лудогорец Ивайло Семерджиев и Петър Пенчев, сякаш четяха един и същи сценарий след миналия уикенд. И под общ знаменател поставиха важността играчите, които тренират, да бъдат готови за задаващия се преход в мъжкия футбол – който и според четиримата специалисти е много по-важен от самите резултати и купи.

Крайното 2:2 между ЦСКА и Левски доведе след себе си и коментара, че за разлика от първия двубой между тези тимове, сега не е имало сбиване по трибуните. А за качеството на самата среща, както и на изпълнителите, можем да потърсим най-вярната оценка в селекцията на националния отбор до 19 години, който на 23 март започва участие в елитния кръг квалификации за Европейското първенство в Германия. Само едно момче заслужи доверието на селекционера Светослав Тодоров – Стефан Аличков. А когато разгледаме списъка от 18, ще видим, че „А” група засега е забранена територия за повечето от тези, на които ще разчитаме да преодолеят успешно квалификационния цикъл.

Божидар Краев е първият, който се откроява. В своя втори сезон при мъжете, врачанинът със сигурност вече е позабравил какво е да мери сили с момчетата от своя набор. А когато му се налага да слага националната фланелка, обикновено Стойчо Стоев го оставя извън титулярите за следващия шампионатен двубой. И Краев е зрител, който аплодира майсторските изпълнения на останалите в игра. Тимът от „Герена” обаче този път се оказа донякъде съпричастен със задаващата се квалификация на националите до 19 години. Божката започна седмицата, подготвяйки се с останалите в групата на Светослав Тодоров, а в четвъртък се появи на „Георги Аспарухов”, за да потренира преди дербито срещу Славия. След което ще се завърне в лагера на малките лъвчета, които в понеделник потеглят за Хърватия. Което му оставя ден за възстановяване, ден за пътуване и ден за тренировка, преди да дойде време за сблъсъка в Риека срещу хърватите на 23 март.

И ако Краев все пак получи възможност за малко повече време в националния отбор, то друг от родените през 1997 година, които играят в „А” група, нямаше този лукс. Венцислав Керчев, толкова често сменян в клубния си тим Лудогорец, със сигурност ще бъде на терена срещу Берое. А в неделя ще се присъедини към лагера на България. Ще му стигнат ли два дни, за да се сработи с останалите в редиците на отбора на Светослав Тодоров? И то при положение, че в понеделник се пътува за Хърватия? И доколко ще е полезен в трите квалификации? Въпроси, на които се надяваме отговорът да е положителен. Отрицателната нотка идва от задържането му в Разград, при положение, че не е единственият, който може да запълни квотата за задължителен титуляр до 21 години в „А” група. Но другият, който бе използван от „орлите” – младежкият национал Александър Василев, отдавна получи железен анцуг и е цяло събитие, ако се озове в групата на шампионите.

Славия също изненада. Наскоро вкусил от мъжкия футбол, Георги Йомов бе задържан, за да се подготвя за дербито за Европа срещу Левски. Ще се влее в редиците на националите чак след срещата на „Овча Купел”. Хубаво, но поне „белите” имат достатъчно талантливи юноши, на които Александър Тарханов да разчита. Ясно е, че и Славия, и останалите клубове имат правото да се позоват на изискванията на ФИФА за освобождаване на национални състезатели в максимално късния срок (вариращ между два и пет дни преди съответния мач).

Проблемът не е от днес или от вчера. А битува вече години наред. И беше цяло чудо, че в този период имахме национален отбор, класирал се за Европейско до 19 години – този на Александър Димитров, зарадвал ни през лятото на 2014-та. А от списъка му от 18 човека тогава, само резервният вратар Кристиан Кацарев е сравнително непознат за А група със своя един-единствен мач на най-високото у нас професионално ниво.

Има и още две момчета в редиците на Светослав Тодоров, които записаха участие в последния кръг в елита. И двамата са от Ботев. Но почивката на пловдивчани заради осакатения формат на елита даде възможност на Кристиан Димитров и Радослав Апостолов да направят пълна подготовка преди квалификациите. Първият от тях записа дебюта си в шампионата, влизайки като резерва срещу Черно море. А Апостолов дори изработи дузпата в двубоя срещу варненци, от която Лъчезар Балтанов реализира за 2:0. И това е. 5 от 18 момчета знаят какво е мъжки футбол. Плюс Александър Георгиев, чийто Литекс бе изваден от елита. Тоест, общо 1/3-та от целия тим на лъвовете до 19 години.

Имат ли останалите място в „А” група? И кога ще го получат. Мисията изглежда сложна. А надлъгването между клубовете, БФС и нормативните документи на ФИФА и УЕФА продължава. Все в ущърб на талантите, които само след няколко месеца ще трябва да се преориентират в своите кариери, излизайки окончателно от юношеския футбол.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS