Традициите са, за да се нарушават, гласи едно неписано правило. Друго такова обаче повелява те да се спазват. А когато сме в края на годината и на вратата ни чукат коледните и новогодишни празници, е нормално да обърнем поглед назад и да направим равносметката.

Една от традициите на Gong.bg е да прави своя преглед на изтичащата година. 2015-а ни донесе много емоции в спорта и особено във футбола. Резки и невиждани катаклизми разтресоха най-популярния спорт у нас.

Но ще караме поред. В следващите дни ще ви представим обзор на събитията в спортната 2015 година у нас и по света. Естествено, започваме с първия месец от годината – януари.

Когато звънът от новогодишните наздравици все още не бе отшумял напълно, родните отбори започнаха да се стягат за зимна подготовка. Както винаги в последно време, най-интересно и шарено бе в ЦСКА. Есенният лидер в класирането стартира в снега с осигурен безпрецедентен 40-дневен лагер в Анталия. И тъй като при „армейците“ никога не е напълно спокойно, намеците за приближаващата буря и сигналите за последвалия крах вече витаеха във въздуха.

Леко скандалче спретна Антон Карачанаков, който си хвана багажа и си тръгна, недоволен от забавени заплати. А Стойчо Младенов нормално бе най-търсеният за коментар в „червения“ лагер.

Наставникът на ЦСКА опитваше да запази хладнокръвие, но медийните заглавия издаваха безпокойството му.

Дано да е по-успешна годината, въпреки трудностите

Нямам проблеми с Манджуков и акционерите

В този дух бяха изказванията на Младенов, от което следваха и коментарите ЦСКА или „Клуб Патардия”

В ЦСКА обаче перманетната тема на разговор бяха парите, а финансовите проблеми, както на всички е известно, доведоха до почти фатален край за клуба няколко месеца по-късно.

В лагера на вечния съперник на ЦСКА от Левски вече разполагаха с нов треньор. Доказалият се преди това в шампиона Лудогорец Стойчо Стоев пое съдбините на „сините“ в труден период, но и с амбиция за прелом.

Нямам време, не съм дошъл в Левски да се провалям

Това твърдеше Стойчо Стоев в първите си интервюта като наставник на Левски. Но основната тема на „Герена“ този път беше друга, много сходна с тази на „Армията“. А именно ще се справи ли клубът с дълговете? Ще покрие ли изискванията за лиценз? Да, финансовата криза, която дълги години сякаш заобикаляше „сините“ и бе приоритетна тема за „братовчедите“ от Борисовата градина, този път започна да спуска сянката си и над Левски.

Тонев притеснен за лиценза на Левски, обяви дълговете

Такива неприятни неща започнаха да се обсъждат на „Герена“, а спортно-техническият елемент не спомагаше поне за леко разведряване на обстановката.

Същевременно в лагера на Лудогорец сякаш с отшумяването на звъна от наздравиците започна и отрезвяването след есенните европейски подвизи. Те обаче бяха оставили малко на заден план шампионата, за което говореха не само трите точки изоставане от лидера ЦСКА.

Кирил Домусчиев си даваше сметка, че няма да е лесно на подопечните му да стигнат до четвърта поредна титла.

Междувременно на лудогорци им бяха подсигурени два лагера с престижни контроли в Испания и Турция.

А техният бос Домусчиев се изяви отново като главен меценат на родния футбол напоследък.

Футболните босове си гарантираха 30 млн. лева за 5 години.

И докато у нас отборите се подготвяха за пролетния полусезон, на Запад продължиха реалните мачове от първенства и турнири, предшествани от връчването на „Златната топка“.

Спечели я с боен вик Кристиано Роналдо за втори пореден и общо трети път в кариерата си.

А мнозина недоумяваха какво още трябва да направи световният шампион с Германия Мануел Нойер, за да триумфира и с тази награда и да изпревари традиционното в последните години дуо на върха Меси-Роналдо.

Именно церемонията по „Златната топка“ пък породи една от големите „жълти“ новини на годината. Отсъстваше нежната половинка на португалеца от Реал Мадрид – Ирина Шейк, а слуховете за раздяла се оказаха верни.

По същото време коренно различно бе настроението в лагера на вечния съперник на Реал – Барселона. Каталунците започнаха годината с фалстарт – 0:1 срещу Реал Сосиедад и уволнението на Луис Енрике висеше на косъм.

Тръгнаха и слухове за скандал между Енрике и голямата звезда Лео Меси и дори за готвено напускане на аржентинеца, но той опроверга.

Ето ви един случай, когато денят не се познава от сутринта. Впоследствие каталунците триумфираха именно с Енрике начело на пет от шестте фронта, а и Лео Меси продължава да носи техния екип и да ги радва и до ден днешен.

В Англия месец януари смесва мачове от три домашни турнира, а ФА Къп традиционно обира каймака на емоциите в този сравнително ранен стадий. Една от изненадите беше отпадането на Челси от скромния Брадфорд, но и за „сините“ от Лондон денят стана доста по- светъл няколко месеца по-късно със спечелването на титлата...

В спорта извън футбола през януари се вълнувахме основно от изявите по кортовете на нашата първа ракета в тениса Григор Димитров.

Гришо се представи чудесно в Бризбейн, където достигна до полуфинал, загубен от Федерер.

После нашето момче се представи силно и на турнира от Откритото на Австралия и стигна до осминафинал на този турнир от Големия шлем. Там Гришо спря на осминафинала, но съперникът му в него Анди Мъри неслучайно го похвали.

Мъри: Григор е изумителен, прави неща, които другите не могат.

В жълтия сектор от проявите на нашия изявен спортист все още през януари попадаха историйките около „снахата“ Маша.

Серина се закача с Гришо, но какво ще каже Маша?!

А в следващите обзорни материали за месеците от годината ще се върнем на подробностите около това как всъщност Шарапова не се превърна в българска снаха. Ще си припомните и всички последвали футболни драми през годината.