Челси направи огромна крачка към спечелване на титлата в Англия, след като „сините“ от Лондон спечелиха дербито срещу Манчестър Юнайтед на „Стамфорд Бридж“. Челси спечели с минималното 1:0, въпреки изключително защитната формация, която Жозе Моуриньо предпочете за двубоя. Скъпоценният гол за „сините“ вкара Еден Азар през първата част.

С победата си днес Челси се откъсна на десет точки на върха в подреждането пред втория Арсенал, който има и мач по-малко заради ангажиментите си в турнира за Купата на Англия. До края на надпреварата в Англия остават още само шест кръга

Отборът на Манчестър Юнайтед започна по-добре мача и още в 3-ата минута „червените дяволи“ създадоха първата си голова опасност в срещата. Люк Шоу проби добре по лявото крило, стигна почти до аутилинията и видя абсолютно непокрития Уейн Рууни фронтално срещу вратата. Нападателят стреля без подготовка, пращайки топката покрай десния страничен стълб на вратата.

Футболистите на мениджъра Жозе Моуриньо приемаха играта дълбоко в своята половина, като рядко гледаха към вратата на Давид Де Хеа.

В 13-ата минута младокът Пади Макнеър направи отличен пробив през центъра и стреля от далечно разстояние, но след рикошет в крак на бранител на домакините, топката излезе в корнер.

След близо 20 минути игра тимът на „червените дяволи“ владееше топката в близо 70% от времето, което ясно показваше поведението на двата отбора на терена.

В 28-ата минута дойде и първата ситуация пред вратата на Манчестър Юнайтед, при която вратарят на гостите трябваше да се намесва. След центриране от корнер, Давид де Хеа трябваше да боксира топката далеч от наказателното поле.

Малко по-късно стражът на „червените дяволи“ игра рисковано с ръка на границата на наказателното поле, а според главния рефер на срещата Марк Дийн играта на Де Хеа бе чиста. Телевизионните повторения обаче показаха, че испанецът докосна топката извън пределите на наказателното поле.

Челси нанесе своя удар в 39-ата минута, когато футболистите на Моуриньо организираха перфектна контраатака. След грешка в центъра на терена от страна на Юнайтед, топката бе подадена към Оскар пред пеналтерията, където халфът с пета успя да намери Еден Азар, белгиецът напредна и с лекота прати топката между краката на Де Хеа.

При този резултат завърши и първата част.

Второто полувреме започна по подобие на първите 45 минути, като футболистите на Юнайтед привидно владееха инициативата, но без да се възползват от това. Малко след подновяването на играта Челси можеше да вкара втори решителен гол, но този път покри гостите.

След бърза атака за домакините, Дидие Дрогба получи отдясно и с ефектен удар прехвърли Давид де Хеа. Топката попадна на далечната греда при Еден Азар, който обаче вместо да я прати в опразнената врата от половин метър, стреля в напречната греда.

В 61-ата минута младокът Пади Макнеър отново пробва рефлексите на Куртоа, но и този път вратарят на Челси надделя.

В последния половин час на двубоя, поведението на двата тима на терена не се промени особено, като тимът на Манчестър Юнайтед продължи да владее топката и да напада повече, докато футболистите на Челси действаха предимно на контраатака, опитвайки се да изненадат за втори път Давид де Хеа.

В крайна сметка Челси успя да вземе така скъпоценните три точки и се доближи още повече до титлата във Висшата лига.

ЧЕЛСИ – МАН ЮНАЙТЕД 1:0

1:0 Еден Азар 39'

Стадион: „Стамфорд Бридж“

Рефер: Майк Дийн

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Кейхил, Тери, Иванович, Зума, Матич, Фабрегас, Азар, Оскар, Дрогба;

Мениджър: Жозе Моуриньо

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Шоу, Смолинг, Макнеър, Валенсия, Рууни, Ерера, Фелайни, Мата, Йънг, Фалкао.

Мениджър: Луис ван Гаал

Рефер: Майк Дийн