Веднага след края на днешните два четвъртфинала за Купата на Лигата в Англия бе изтеглен и жребият за следващият етап. Сблъсъкът между отбори от Висшата лига беше неизбежен, като Ливърпул и Челси формираха едната двойка полуфиналисти, докато Тотнъм имаше късмета да получи третодивизионния Шефилд Юнайтед за съперник.

По силата на регламента полуфиналите са единственият етап в турнира, който се провежда при разменено гостуване. Освен това правилото за гол на чужд терен влиза в сила само ако се прибегне до продължения при излъчването на победител от дадената двойка. При абсолютно равенство в резултата и след 120 минути футбол на реванша, всичко се решава с изпълнение на наказателни удари.

Първите мачове, в които Ливърпул и Тотнъм ще бъдат домакини, са насрочени за 19 януари, а ответните срещи – за седмица след това.

Любопитен факт е, че Купата на Лигата е първият трофей, който мениджърът на Челси завоюва в английският футбол. Впоследствие португалецът печели още веднъж турнира, като прибавя и две шампионски титли на страната, една ФА Къп и един Къмюнити Шийлд.

Шефилд Юнайтед от своя страна става първият третодивизионен полуфиналист за Купата на Лигата след Стокпорт Каунти през сезон 1996/1997.